Pazartesi, Temmuz 07, 2014

Textual description of firstImageUrl

EVLİYA ÇELEBİ KİMDİR? EVLİYA ÇELEBİ HAYATI VE ESERLERİ

evliya çelebi
EVLİYA ÇELEBİ KİMDİR?
EVLİYA ÇELEBİ'NİN SEYAHATNAMESİ

Gezgin denilince akla ilk sanırım Evliya Çelebi gelir. Evliya Çelebi'nin Seyahatname'si en önemli gezi yazısıdır. Biz de e-blogu.blogspot.com.tr olarak ünlü gezgin Evliya Çelebi hakkında bilgi vermek istedik. Evliya Çelebi hakkında merak edilenleri yazımızın devamında bulabilirsiniz. Kısaca Evliya Çelebi'nin hayatını derledik...

Evliya Çelebi Kimdir?

Evliya Çelebi 1 25 Mart 1611 yılında İstanbul'da doğmuş ve 1682 yılında Mısır'da vefat etmiştir. Evliya Çelebi'nin en önemli eseri Seyahatname'dir.

Evliya Çelebi İstanbul'da doğmuştur fakat aslen Kütahya'lıdır. İstanbul'ın fethinden sonra Çelebi ailesi İstnabula yerleşmiş ve Evliya Çelebi'nin babası Derviş Mehmed Zilli Osmanlı'da padişahların kuyumcubaşılığını yapımıştır.

Evliya Çelebi'nin eğitim hayatı da çok iyi geçmiştir. Evliya Çelebi, ilk olarak mahalle mektebine gitti daha sonra ise Şeyhülislam Hamit Efendi Medresesi'ne girdi. Daha sonra ise saraya özgü bir okul olan Enderun'a gitmiştir. Bunun dışında özel olarak Kur'an, Arapça, güzel yazı, musiki, beden eğitimi ve yabancı dil dersleri de aldı. Evliya Çelebi Kur'an'ı ezberleyerek hafız olmuştur. Çelebi, okul bittiktan sonra sarayda görev almış hatta yaptığı işlerle padişah ve devlet ileri gelenlerinin beğenisini kazanmıştır. Evliya Çelebi sarayda çok iyi yerlere gelebilirdi fakat o sarayı değil seyahat etmeyi seçmiştir.

Evliya Çelebi seyahate bir rüya ile başlamıştır. Çelebi'nin gördüğü rüyası şöyledir, İstanbul'da Yemiş İskelesi civarında Ahi Çelebi Camii'ndedir. Orada muazzam bir cemaat vardır. Dikkat eder, İslam peygamberi Muhammed'i baş tarafta görür. Dört sadık halifesi ve diğer ashabı da hep oradadır. Muhammed'in yanına gidip ondan şefaat dilemek arzusundadır. Ama bir türlü cesaret edip de gidemez. En sonunda bir cesaretle gidip "Şefaat ya Resulallah" diyeceğine, "Seyahat ya Resulallah" der. Böylece, 70 yaşına kadar sürecek ve çeşitli tehlike, sıkıntı ve hadiseler geçirmesine rağmen vazgeçmeyeceği seyahati başlar.

Evliya Çelebi ilk olarak İstanbul ile başlamıştır gezisine. Daha sonra Tüm Osmanlı topraklarını gezmeye başamıştır. Evliya Çelebi'nin son durağı ise Mısır olmuştur. Mısırda 1682 yılında vefat etmiştir.

Gezileri boyunca tüm gördüklerini ünlü eseri Seyahatname'sinde anlatmıştır.

Evliya Çelebi Seyahatnamesi 

Seyahatnanei Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan çok ünlü bir gezi kitabıdır. Seyahatname 10 ciltten oluşur. Gerçekçi bir gözle izlenen olaylar, yalın ve duru, zaman zaman da fantastik bir anlatım içinde, halkın anlayacağı şekilde yazılmış, yine halkın anlayacağı deyimler çokça kullanılmıştır. Seyahatnamede halk etimolojisi de bolca görülür.


evliya çelebi kimdir, evliya çelebi hakkında, evliya çelebi hayatı, evliya çelebi seyahatnamesi, evliya çelebi ne zaman yaşamıştır, seyahatname kimin eseridir, evliya çelebi seyahatname hakkında, evliya çelebinin eserleri nelerdir, evliya çelebi hangi yy da yaşamıştır, evliya çelebi ne zaman öldü, evliya çelebi nerelidir, seyahatname nedir, seyahaname kaç ciltten oluşur, seyahatnamenin yazarı kimdir, seyahatname evliya çelebi nasıl yazmış 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek için Beni bilgilendir kutucuğuna tıklayabilirsiniz.