Cuma, Temmuz 25, 2014

Textual description of firstImageUrl

İNTİFADA NEDİR? FİLİSTİN'DE ÜÇÜNCÜ İNTİFADA NE DEMEKTİR?

filistin üçüncü intifada
FİLİSTİN'DE ÜÇÜNCÜ İNTİFADA NEDİR?

İsrail ordusunun Filistin saldırıları devam ediyor. Yüzlerce çocuğun ölümüne neden olan İsrail tüm dünyanın tepkisini almasına rağmen saldırılara devam ediyor. 10 Binlerce Filistinli Kudüs'e doğru yürüyüşe geçti. Bu yürüyüşün ardından medyada Üçüncü İntifada yorumları yapılmaya başlandı. Peki nedir bu üçüncü intifada, intifada ne demektir? İşte detaylar...

İntifa ne demektir, üçüncü intifada ne demektir, filistin'de üçüncü intifada ne demektir?

İntifada ayaklanmak, baş kaldırmak demektir. İsrail'e karşı Filistinlilerin direnişine denir.

Birinci İntifada, İsrail’in, aralık 1987’den 1993 Oslo Anlaşmasının imzalanmasına kadar süren, Filistin topraklarını ele geçirmesine karşı, Filistinlilerin ayaklanmasıdır. Ayaklanma 9 Aralıkta Cebaliye mülteci kampında başladı. Gittikçe yükselen tansiyon, ölen Filistinli ve İsrailliler ve son olarak İsrail ordusuna ait bir aracın dört Filistinli’ye çarpıp öldürmesi, ayaklanmayı ateşledi. Aracın dört Filistinliye kasıtlı çarptığı söylentisi hızlı bir şekilde Gazze’de, Batı Şeria’da ve Doğu Kudüs’te yayıldı. Genel grev, Gazze ve Batı Şeria’daki İsrailli kurumları boykot, ordu emirlerine karşı sivil itaatsizlik, İsrail yerleşkelerinde çalışmamak, İsrail ürünlerini satın almamak, vergi vermemek, Filistinli araçları İsrail ehliyetleriyle kullanmayı reddetmek, grafitiler yapmak, barikatlar kurmak ve Filistin sınırları içindeki İsrail’e ait askeri binalara taş ve molotof kokteyli atmak, ayaklanma sürecinde gerçekleşen eylemlerdi.

İkinci İntifada, Eylül 2000’den 2005 yılına kadar sürdü.

İntifada ne askeri bir savaş ne de gerilla savaşıydı. Olanlarla ilgili kontrolü az olan Filistin Kurtuluş Örgütü ayaklanmanın bu kadar kötüye gideceğini beklemiyordu. Ayaklanma tabandan gelmişti ve kendilerinin bir girişimi değildi. Ayaklanma Filistinlilerin pozitif olarak gördükleri bazı sonuçlar doğurdu:
  • İntifada Filistinlilerin müzakereye katılmalarını, Madrid Konferansı ve Oslo Anlaşmalarına katılmalarını sağladı.
  • İntifada Filistin sorununa uluslararası farkındalık sağladı.
  • Filistinliler, İsrail-Filistin sorununda iki taraf olduğunu gösterdi ilk defa.
  • İntifada Yaser Arafat ve taraftarlarına özgüven verdi ve politik programlarını ılımlılaştırdılar. Kasım 1988’de Arafat, Filistin Milli Konseyi’nde tarihi İsrail’in meşruyetini tanıma kararıyla ilgili çoğunluğun oyunu aldı. 1947’den beri bütün Birleşmiş Milletler çözüm önergelerini tanıdı ve iki devlet çözümünü desteklediğini belirtti.
Kaynak: wikipedia
intifada nedir, intifada ne demektir, birinci intifada ne zaman oldu, ikinci intifada ne zaman oldu, intifada kelime anlamı nedir, üçüncü intifada ne zaman oldu, israile karşı intifada, filistin üçüncü intifada nedir 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek için Beni bilgilendir kutucuğuna tıklayabilirsiniz.