Cuma, Ağustos 29, 2014

Textual description of firstImageUrl

EFT ve Havale Nedir Arasındaki Farklar Nelerdir?

Gelişen teknolojiye paralel olarak oluşan kavramlar arasında yer alan EFT ve Havale bankacılık işlemleri arasında yer almaktadır. EFT ve Havale kavramları para aktarılması konusunda kullanıcıların karşısına çıkmaktadır. Bankalarda sıra kuyruğunda yer almak istemeyen kişiler oturdukları yerden sadece interneti kullanarak para transferi yapmak istediklerinde EFT ve Havale kavramlarıyla muhatap olmak zorunda kalacaktır. Bu uygulamalar sayesinde artık para transferi yapmak çok kolay. Öncelikle para transferinin bu kavramlar aracılığıyla nasıl yapılacağını öğrenelim. Sonrasında ise hataya düşmemek adına EFT ve Havale arasında farkın neler olduğunu öğrenelim.

Havale Nedir Nasıl Yapılır?

havale nedir
Havale aynı banka bünyesinde yer alan hesaplar arasında gerçekleştirilen para transferi işlemidir. Havale işlemiyle paranın aktarılması daha kısa süre de gerçekleştirilmektedir ancak havale yapan kişiden ekstra bilgiler ve kişinin onayı istenmektedir. Havale işlemleri mektup, bilgisayar, banka yolu ile gerçekleştirilebilir. Havale için ödenen ücret işlemin nasıl yapıldığı ile alakalıdır. İnternet üzerinden gerçekleştirilen işlemlerde günümüz şartlarıyla 1.5 TL, bankamatik aracılığıyla gerçekleştirilen işlemlerde 5 TL, gişe yoluyla gerçekleştirilen işlemlerde ise 15 TL ek ödeme alınmaktadır. Fiyat farkının oluşmasındaki temel sebep insanları internet bankacılığına teşvik etmektir. İnternet bankacılığının gelişmesi durumunda bankaların personel sayısında revizyona gidip kar oranlarını yükseltecekleri bilinenler arasında yer alıyor.

EFT Nedir Nasıl Yapılır?

eft nedir
EFT kısaltmasının açılımı “elektronik fon transferi” olarak bilinmektedir. EFT işlemi genel olarak bireyler ve şirketler arasında para transferinin yapılmasını sağlayan işlemlerden birisidir. EFT bankaların veznelerine giderek gerçekleştirilebileceği gibi internet üzerinden de yapılabilen bir işlemdir. Banka kuyruklarında bunalmak istemeyen kişiler EFT işlemlerini sanal ortamda yani internet ortamında yapmaktadır.

EFT işlemini farklı kılan en öneli husus para transferinin farklı bankalar arasında gerçekleştiriliyor olmasıdır. Örneğin Akbank bünyesinde bulunan belirli bir miktar parayı İş Bankası bünyesinde yer alan bir hesaba aktaracak olan kişinin EFT işlemi yapması gerekmektedir.

EFT işleminde para aktarımı bankanın açık olduğu saatlerde gerçekleşmektedir. 08.00 – 17.00 arasında yapılan EFT işlemlerinde ilgili para gün içerisinde aktarılırken diğer zaman dilimleri içerisinde yapılan EFT işlemleri bir sonraki güne sarkmaktadır. Bu durumun temel sebebi EFT işlemlerinde bankalar arası onay yapılmasının zorunlu olmasıdır. EFT işlem ücreti bankadan bankaya değişmektedir. Bu yüzden kendinizi 1 – 10 TL arasındaki rakamlara karşı hazırlıklı bulundurunuz.

EFT ve Havale Arasındaki Farklar

• EFT farklı bankalar arasında para transferi yapılmasını sağlarken havale aynı bankada yer alan hesaplar arasında para aktarımını sağlamaktadır.
• Havale kısa süre içerisinde gerçekleşirken EFT daha uzun sürebilmektedir.
• EFT için az bilgi istenir ancak havale için daha fazla bilgi istenmektedir.
• EFT ücreti bankacılık alanında yapılan en pahallı işlemlerden birisidir. Havale ücreti EFT ücretine oranla daha düşüktür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek için Beni bilgilendir kutucuğuna tıklayabilirsiniz.