Olimpiyat İlkeleri |
sporcunun yer alacağı ve yaklaşık 3 milyar kişinin televizyondan takip edeceği dev organizasyon, bazı teknolojik ilkleri de beraberinde getiriyor.
"Spor faaliyetlerine katılmak bir insan hakkıdır. Her birey herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmaksızın, Olimpiyat ruhu içerisinde spor yapma imkanına sahip olmalıdır. Bunu yapmak için dostluk, dayanışma ve fair-play anlayışının hâkim olması gerekmektedir."
"Spor faaliyetlerine katılmak bir insan hakkıdır. Her birey herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmaksızın, Olimpiyat ruhu içerisinde spor yapma imkanına sahip olmalıdır. Bunu yapmak için dostluk, dayanışma ve fair-play anlayışının hâkim olması gerekmektedir."
Türkiye’ye özel servisleriyle beğeni toplayan yenilikçi İnternet şirketi Yandex de 2014 Kış Olimpiyatları için görsel şov tadında hazırladığı özel, 360 derece gezilebilir panoramik görüntülerle olimpiyatları bir tık yakınınıza taşıyor. 7 spor dalı, 15 disiplin ve 98 karşılaşmayla Rusya’nın Sochi şehrinde gerçekleşecek 2014 Kış Olimpiyatları için toplamda 50 milyar dolar harcama yapılarak tarihin en pahalı spor organizasyonlarından birine imza atılıyor. Yeni teknolojilerin de uygulanacağı bu dev organizasyonun yaklaşık 3 milyar kişi tarafından televizyondan takip edileceği öngörülüyor.
2014 KIŞ OLİMPİYATLARI TEKNOLOJİK İLKLERLE BAŞLAYACAK
4 yılda bir gerçekleştirilen ve bu sene 22.’si düzenlenen Kış Olimpiyatları, daha başlamadan rekorlara konu oldu. Zira, Olimpiyat Oyunları tarihinde ilk defa bir organizasyon 1500’den fazla kamera ile takip edilecek. Üstelik bu kameralar sadece sabit noktalarda değil, zeplin ve helikopterler üzerinde de konumlandırılacak.
2014 Kış Olimpiyatları’nda yaşanacak bir diğer ilk de yayın kalitesi noktasında olacak. Rusya’nın Sochi şehrinde gerçekleştirilecek organizasyon, Kış Olimpiyatları tarihinde ilk kez HD TV’ye göre 16 kat daha yüksek çözünürlüğe sahip Super Hi-Vision (Ultra Yüksek Çözünürlüklü Televizyon) formatında yayın yapılacak.
Rusya’nın lider arama motoru ünvanına sahip, Avrupa’nın en büyük İnternet şirketlerinden Yandex de Olimpiyatlar’ın düzenleneceği tüm spor kompleksleri, dış pistler ve çok sayıda özel alanın panoramik fotoğraflarını internet yayıncılarının kullanımına açtı.
Yandex Türkiye’nin de sunduğu, Panorama görüntülerini web sitelerine ekleyebilme özelliği sayesinde çok sayıda yayıncı, milyonlarca insanın merak edebileceği görsel içerikleri kolayca takipçilerine sunabiliyor.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi İlke ve Görevleri
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Tüzüğü'ne göre kuruluşun ilke ve görevleri şunlardır:
Toplumda spor bilincini ve ruhunu oluşturur; sporun kitlelere yayılmasını ve geliştirilmesini sağlar.
Olimpiyat ideali çerçevesi içinde spor yapma fikrini aşılar ve bu fikrin gelişerek yaygınlaşmasını, kuvvetlenmesini ve korunmasını temin eder.
Sporcuların Olimpik liyakat esaslarına uygun surette hareket etmelerini sağlayacak önlemler alır.
Konusu ile ilgili araştırmalar yapar ve yaptırır.
Her türlü politik, ekonomik, dinsel etkinin dışında, bütünüyle bağımsız ve özerk olarak çalışmalarını sürdürür.
Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin temel görevi, Olimpik Antlaşma kuralları çerçevesinde ve temel ilkeler doğrultusunda Olimpik Hareket'in ve sporun geliştirilmesini sağlamaktadır. Komite bu amaçla; Olimpiyat ve benzeri oyunlar Türkiye'nin bir kentine verildiği taktirde, bu oyunları ilgili makamlarla işbirliği yaparak düzenler.
Uluslararası kuruluşlara tescilli ülke spor federasyonları ile Uluslararası Olimpiyat Komitesi ve diğer ülkelerin Milli Olimpiyat Komiteleri arasında bağlantı kurar ve işbirliği yapar.
Olimpiyatlara ve benzeri oyunlara katılacak ülke sporcularının Olimpik liyakatlerini ve müsabakalara katılma yeteneklerini inceleyip onaylar, Olimpiyat ya da benzeri oyunların kafilelerini oluşturur, yönetir ve bu amaca uygun olarak her türlü gereksinimleri karşılar, tüm denetimleri yapar.
Olimpiyat işlerinden ötürü spor federasyonları arasında çıkabilecek anlaşmazlıkları kesin sonuca bağlar.
Spor federasyonlarının Olimpiyat ve benzeri oyunlara katılabilmelerini kolaylaştıracak önlemler alır, uyarılarda bulunur.
Türkiye'nin Olimpiyat ya da benzeri oyunlara katılmasını, bunların Türkiye'de düzenlenmesi halinde ise gerçekleşmesini sağlamak amacıyla ilgili resmi kuruluşlardan yeteri kadar parasal olanak ve özel kişiler ile kuruluşlardan da yardım isteğinde bulunur. Halka açık kampanyalar düzenler.
Olimpik Düşünce ve Olimpik Hareket'i gerçekleştirmek amacıyla her türlü yayını yapar, yaptırır, toplantılar düzenler.
Gerekli gördüğü hallerde Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne, Olimpik Hareket ve Olimpiyat Oyunları'nın düzenlenmesi ve yönetilmesi konularında önerilerde bulunur.
Yılda bir kez 'Olimpik Gün' adı altında spor, kültür ve sanatı özendiren etkinlikler düzenler.
Ülkemiz kentlerinden herhangi birinin Olimpiyat Oyunları'nı düzenlemeye aday olması halinde, bu yoldaki girişimi uygun gördüğü takdirde, ilgili kentin yetkili makamı aracılığıyla yapılacak başvuruyu onaylar, oyunların Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ni tatmin edecek şekilde ve öngördüğü koşullar çerçevesi içinde düzenleneceğini garanti eder.
Türk sporunun kalkınmasına yönelik eğitim vb. çalışmalar yapar.
Doping konusunda yapılan çalışmaları destekler ve alınan önlemleri denetler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek için Beni bilgilendir kutucuğuna tıklayabilirsiniz.