Pazar, Şubat 16, 2014

Textual description of firstImageUrl

Şehzade Mustafa Nasıl Öldürüldü?

Şehzade Mustafa Nasıl Öldürüldü? Talha Uğurluel Anlatıyor... videosu, Şehzade Mustafa Nasıl Öldürüldü? Talha Uğurluel Anlatıyor... izle, Şehzade Mustafa Nasıl Öldürüldü? Talha Uğurluel Anlatıyor... seyret, Şehzade Mustafa Nasıl Öldürüldü? Talha Uğurluel Anlatıyor... dinle, Şehzade Mustafa Nasıl Öldürüldü? Talha Uğurluel Anlatıyor... indirŞehzade Mustafa Nasıl Öldürüldü? Talha Uğurluel Anlatıyor... video izle

Ünlü Tarihçi Talha Uğurluel, babası Kanuni Sultan Süleymana baş kaldıran Şehzade Mustafanın, derin devlet ve dış güçler tarafından kandırıldığını söyledi. Mustafanın idam kararının tek başına Sultan Süleyman tarafından verilmediğinin altını çizen Uğurluel, Mustafanın, öldürüleceğini bilerek babasının yanına gittiğini belirtti.


Muhteşem Yüzyıl dizisiyle gündeme gelen Şehzade Mustafanın ölümü ile ilgili tartışmalara Tarihçi Talha Uğurluel açıklık getirdi. Pelin Çiftin sunduğu 11 Mart 2013 tarihli Öteki Gündem programına katılan Uğurluel, Şehzade Mustafanın sanıldığı gibi genç yaşta ölmediğini, Mustafanın 39 yaşında Divan-ı Hümayun kararıyla idam edildiğini söyledi.
MUSTAFA DERİN DEVLET TARAFINDAN KANDIRILDI

Hırslı bir kişiliğe sahip olan Şehzade Mustafanın, babası Kanuni Sultan Süleymanın yaşlanması üzerine tahta çıkmak istediğini kaydeden Uğurluel, Mustafanın bu hırsını fırsat bilen dış güçlerin ve derin devletin, baba ile oğlu birbirine düşürerek bir iç karışıklık çıkarılmak istendiğini belirtti.

TAHTA GEÇMEDEN SAKAL BIRAKILAMAZ

Şehzade Mustafanın çevresi tarafından Baban seni tahta geçirmek istiyor şeklinde kandırılarak sakal uzattığını söyleyen Tarihçi Uğurluel, Osmanlı döneminde bir şehzade, tahta geçmeden asla sakal bırakamaz. Sakal bırakmak direkt yönetimde gözün var anlamına gelir. Mustafa burada kandırılmıştır. Kandıranlarda iyi niyetli değil, baba ile oğlu vuruşturmak isteyen ekibin bir uzantısıdır. Derin devlet Osmanlıda da vardı. dedi.

KANUNİ İRAN SEFERİNDE ÖĞRENDİ

Uğurluel, o sıralarda 3. İran seferi için yola çıkan 73 yaşındaki Kanuni Sultan Süleymanın, oğlu Şehzade Mustafanın tahta gözünü diktiği dedikodularına inanmak istemediğini, ancak Mustafanın sakal bıraktığı haberinin kendisine ulaşması üzerine oğlunu Konya Ereğlisine çağırdığını söyledi.

KARAR DİVAN-I HÜMAYUNDA ALINDI

Uğurluel sözlerine şöyle sürdürdü

Şehzade Mustafanın idam kararı Divan-ı Hümayundan çıkar, baba (Kanuni Sultan Süleyman) onaylar, Şeyhülislam fetvayı verir. Devletin bekası adına bu karar verilir. Çünkü o an bir fitne çıkabilir. Nihayetinde Mustafa ordusuyla beraber Konya Ereğlisine gelir. Niyet şuydu aslında Mustafaya, babasının yanına giderse öldürüleceği söylenerek iki ordunun birbiriyle savaşması amaçlanmıştı.

MUSTAFA ÖLDÜRÜLECEĞİNİ BİLEREK GİTTİ

Kanuni Sultan Süleymanın devletin bekası için bu kararı aldığını belirten Tarihçi Talha Uğurluel, Şehzade Mustafanın da öldürüleceğini bilerek babasının yanına gittiğini, devletin bekası için ne bu karar karşı geldiğini, ne de başka ülkelere sığındığını söyledi.

Uğurluel, tarihi olayların o günün şartlarına göre değerlendirilmesi gerektiğini belirterek 2013 yılından yapılan yorumların sağlıklı olmayacağını da ifade etti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek için Beni bilgilendir kutucuğuna tıklayabilirsiniz.