Zencefil (Zingiber officinale): Nemli ve sulak iklimlerde yetişen ve sarı renkte çiçekler açan bir bitki olan zencefilin kökleri yassı ve gri renktedir. Zerdeçal ile benzer etkilere sahip olan Zencefilin kökü baharat olarak mutfaklarda ya da tıbbi amaçlarla çeşitli şekillerde kullanılır. Kokusu kuvvetlidir.
Yetiştirildiği Yerler: Anayurdunun Güneydoğu Asya olduğu sanılmakta, günümüzde Hindistan ve Malezya ile diğer bazı tropikal bölgelerde yetiştirilmektedir. Memleketimizde ancak seralarda yetiştirilir. Nemli iklimi ve sulak yerleri sever.
Toplanması-Saklanması: Sonbaharda yaprakları solup döküldükten sonra kökleri çıkartılarak iyice yıkanır, dış kabuğu soyulup ve bir gece soğuk suda bekletildikten sonra güneşte kurutulur.
Zencefilin Faydaları
İştah açar.
İshali keser. Vücudu terletir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Bağırsak bozukluklarını giderir.
Beynin çalışması üzerinde etkilidir.
Kolesterolün düşürülmesinde yardımcıdır.
Mikrop öldürücüdür. Kansere karşı koruyucudur.
Bulantıları gidermeye yardımcı olur ve kusmayı önler.
Hamilelikte görülen bulantı ve kusmalara karşı yararlıdır.
Mide rahatsızlığı ve mide kramplarına karşı rahatlatıcıdır.
Kanın pıhtılaşmasını önleyici vekanı inceltici yönü vardır.
Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür.
İltihap önleyici etkisi ile özellikle eklem iltihaplarına karşı faydalıdır.
Vücut direncini, bedensel ve zihinsel gücü arttırır. Cinsel isteği artırır.
Soğuk algınlığına iyi gelen zencefil, balgam söktürür ve iyileşmeyi hızlandırır.
Kan şekerinin dengede tutulmasını sağlaması nedeniyle diabet hastaları içinde yararlıdır.
Radyoterapi ve kemoterapi alan kişilerde, gıda ile birlikte alınan zencefil mide tahrişini azaltmaya yardımcı olur. Zencefil zayıflama içinde kullanılmaktadır. Metabolizmanın yavaşlamasını engelleyici ve de tok tutucu özeliği vardır.
Damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olmasının yanı sıra kan damarlarını genişleterek romatizma ağrılarının hafiflemesine de yardımcı olur.
Zencefil Nasıl Kullanılır? Zencefil kökü genellikle baharat olarak kullanılır. Tıbbi amaçlı kullanımda ise; Zencefil yağı hazmı kolaylaştırır. Zencefil bal ile karıştılarak etkili bir öksürük ilacı elde edilir.
Zencefil Çayı: Zencefil çayı da hazmı kolaylaştırır ve ayrıca hafızayı kuvvetlendirir. Zencefil çayı, grip başta olmak üzere, soğuk algınlığı ve öksürüğe çok iyi gelir. Bir bardak kaynar suya bir nohut tanesi kadar zencefil dilimlenip atılır ve 5-10 dakika demlenmeye bırakılır. Zencefil çayı, bal ile tatlandırılarak ve içine bir miktar limon sıkılarak içilirse daha lezzetli ve faydalı olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuza gelecek cevabı takip etmek için Beni bilgilendir kutucuğuna tıklayabilirsiniz.